Säännöt

Suojaimet ja tarvittavat pelivarusteet 

Vain yhdistyksen hyväksi tietämät ja tuntemat silmäsuojaimet ovat sallittuja.

Erityisen tarkka tulee olla halpojen maskien ja lasien kanssa, jotka käyttävät reikäpeltiverkkoa (pyöreät reiät) punotun verkon sijaan. Muuten ne näyttävät samalta kuin laadukkaat suojaimet. Tämä reikäpeltimateriaali ei välttämättä ole tarpeeksi kestävää, joten on ehdottoman tärkeää testata lasien kestävyys asianmukaisella tavalla. Salosoftissa tämä tarkoittaa 3 joulea ampuvaa pelivälinettä, jolla ammutaan muutaman sentin päästä laseihin. Jos lasisi testataan Salosoftin toimesta ja ne hajoavat, emme anna mitään korvausta. Jos taas et anna lasejasi testattavaksi, et saa niillä pelata. Tämä käytäntö on tehty pelaajien silmien turvallisuuden takaamiseksi.

Vain täysi- ikäiset henkilöt (18v täyttäneet) saavat käyttää sankalaseja. Niskahihnan käyttö on hyvin suositeltavaa sankalasien kanssa. 

Salosoftin peleissä on käytössä keltainen ja punainen hihanauha sekä oranssi ns. ”raatoliina”. Hihanauhoilla erotetaan pelaajajoukkueet toisistaan ja oranssi ”raatoliina” merkkaa pelistä eliminoituneen pelaajan.

Aseiden tehorajat 

Sarjatuleen kykenevät aseet saavat maksimissaan ampua 1,7J (piipun suulta mitattuna 130 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Tämä raja on ehdoton, eikä siitä jousteta.

Vyösyöttöiset konekiväärit saavat maksimissaan ampua 2,0J (piipun suulta mitattuna 141 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Back-up ase lähitilanteita varten pakollinen.

Itselataavaa kertatulta käyttävät aseet, joissa ei ole mahdollisuutta sarjatuleen, saavat maksimissaan ampua 2,5J (piipun suulta mitattuna 158 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Back-up ase lähitilanteita varten pakollinen.

Kertaviritteiset aseet saavat maksimissaan ampua 3,5J (piipun suulta mitattuna 187 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Back-up ase lähitilanteita varten pakollinen.

Tehorajoissa saattaa olla poikkeuksia pelialueesta riippuen.

Pelaajan vastuu

Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään ja varusteistaan. Kuitenkin jos selvästi pystytään osoittamaan, että pelaaja on omilla toimillaan ja säännöistä piittaamatta aiheuttanut fyysistä tai materiaalista vahinkoa toiselle pelaajalle, on koituneet vahingot korvattava parhaaksi katsotulla tavalla.
Mikäli löydät pelialueelta tarvikkeita (lippaat, päähineet, aseiden osat yms.) on
velvollisuutesi korjata ne talteen ja ilmoittaa löydöstä offgame- alueella. Mikäli kukaan ei tunnista esineitä omakseen, tulee ne toimittaa pelinjärjestäjälle.

Asenne 

Pidä aina mielessäsi, että airsoft on vain leikkiä ja mukava harrastus. Mikäli sinua huomautetaan säännöistä, älä loukkaannu, vaan paina asia mieleesi vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi. Mikäli olet asiasta eri mieltä, voi siitä tietenkin keskustella järkevästi mutta älä ala riitelemään asiasta. Nämä säännöt on tehty pelaajien ja pelialueen turvallisuutta muistaen.

Päihteet 
Alkoholi ja airsoft eivät kuulu yhteen. Alkoholin nauttiminen ennen peliä, pelin aikana ja pelin jälkeen on kielletty ehdottomasti. Väärinkäsitysten välttämiseksi alkoholipulloja, tyhjiä tai täysinäisiä, ei saa pelikentille tuoda. Tupakointi on sallittu vain täysi- ikäisille.

Vaaratilanteet 
Peli on keskeytettävä välittömästi ”PELI SEIS!”- huudolla, mikäli:

– Peliin kuulumattomia henkilöitä ilmaantuu pelipaikalle. Sivullisille käydään ilmoittamassa alueella suoritettavasta aktiviteetista ja pyydetään ystävällisesti siirtymään pelialueen ulkopuolelle tai vaihtoehtoisesti pelit voidaan siirtää muualle.

– Varsinaisella pelialueella tai offgame- alueella sattuu tapaturma, joka vaatii suurempaa huolenpitoa, esim. nilkan nyrjähdys.

– Itseltä tai pelikaverilta putoaa silmäsuojus päästä, menee rikki tai menee muuten sellaiseen kuntoon, että pelaaminen saattaa aiheuttaa silmävammoja tai muita vakavia ruumiinvammoja.
”PELI SEIS!”- huudon kuultuaan on jokaisen osanottajan toistettava se, vaikka olisi kuinka hyvä piilopaikka tai väijytys käynnissä. Peliä EI MISSÄÄN NIMESSÄ saa jatkaa, ennen kuin syy pelin katkaisemiseen on selvitetty ja ongelma ratkaistu.

Pelin ollessa seis, älä liiku paikaltasi vaan jää odottamaan, että peli käynnistyy uudelleen. Peli jatkuu huudolla ”PELI JATKUU!”. 
Turhien vaaratilanteiden välttämiseksi Salosoftin peleissä et saa ampua ellet näe mihin kuulasi lentävät. Eli nurkkien tai muiden esteiden taakse ampuminen sinne katsomatta on kiellettyä.
Pelin aloitus

Peli alkaa, kun kumpikin joukkue on ilmaissut olevansa valmis ennalta sovitulla huudolla, kuten ”VALMIS!”. Ennen tätä huutoa on kaikilla osapuolen henkilöillä oltava maskit päässä.
Kun kumpikin osapuoli on valmis, voidaan peli käynnistää huudolla ”PELI KÄY!”.

Myös pelikohtaisia muutoksia voi esiintyä.
Pelissä mukana oleva pelaaja

Järki mukaan pelikentälle. Mikäli olet varmassa ampumapaikassa ja tiedät ettet voi olla osumatta, älä tyhjennä koko lipasta vaan käytä järkeäsi. Pari kuulaa on varmasti riittävä määrä.

Fyysinen kontakti toiseen pelaajaan on ehdottomasti kielletty. Mikäli olet varma osumastasi vastustajaan, mutta hän ei huomaa sitä, älä jää ihmettelemään vaan ammu uudestaan. Airsoft- aseiden kuulat ovat kevyitä ja pitkältä etäisyydeltä osumaa ei välttämättä huomaa, varsinkaan jos kohde on liikkeessä. Tutustu oman aseesi tehokkaaseen kantamaan!

Erittäin useasti pelaajat luulevat liikoja aseensa toimintakyvystä, jolloin syntyy vääriä käsityksiä ”varmoista” osumista. 
Eliminoitunut pelaaja 

Eliminoiduttuasi tulee sinun muistaa seuraavat asiat:
– Pidä silmäsuojaimet päässä.
– Irroita lipas aseesta.
– Ammu tyhjälaukaus kertatulella maahan tyhjentääksesi aseen piipun.
– Varmista aseesi.
– Pidä oranssi ’raatoliina’ näkyvillä – näin erotut helposti pelissä mukana olevista.

Kun saat osuman itseesi, tee se selväksi vastustajallesi huutamalla OSUMA kuuluvalla äänellä.

Mikäli ympäristössäsi on välitöntä tulitusta tai muuta vastaavaa aktiviteettia, älä häiritse peliä. Jää odottamaan tarvittaessa tilanteen rauhoittumista paikoillasi maaten. Tämän jälkeen poistu paikalta oranssi ’raatoliina’ näkyville asetettuna.

Muista pitää silmäsuojaimet päässäsi offgame- alueelle asti. 

Eliminoituneet eivät voi keskustella pelissä mukana olevien pelaajien kanssa. Offgamella on hyvä kerrata pelin tiimellyksessä sattuneita tilanteita. Siellä on hyvä antaa vastapelurille tunnustusta hienosta suorituksesta.

Pelin lopetus 

Kun on todettu, että kaikki toisen joukkueen pelaajat on eliminoitu, tehtävä suoritettu tai asetettu aikaraja umpeutunut, huudetaan ”PELI OHI!”. Jokainen pelaaja toistaa tämän.
Offgame- alue

Offgame- alueelle saavuttaessa tulee jokaisen pelaajan muistaa seuraavat asiat:
– Ase on varmistettu.
– Aseessa ei ole lipasta kiinnitettynä.
– Sormi ei ole liipaisinkaaren sisäpuolella.
– Tyhjälaukaus on suoritettu. Tyhjälaukaus tulee suorittaa turvalliseen suuntaan sekä tilassa, jossa jokaisella lähistön henkilöllä on suojalasit päässä.

Peliin valmistautuminen 

Hop- upia saa ainoastaan säätää pelinjärjestäjän ennalta määrittelemään suuntaan. Jos et tiedä, kysy! 
Turvallinen aseenkäsittely on tärkeä ja huomioitava asia. Muista seuraavat asiat käsitellessäsi asettasi off- game- alueella:
– Pidä aseesi aina osoitettuna turvalliseen suuntaan, jossa ei ole muita pelaajia.
– Pidä aseesi varmistettuna.
– Pidä sormesi pois liipaisinkaaren sisäpuolelta.
– Älä turhaan osoittele, tähtäile tai muuten käsittele asettasi off- game- alueella. Jos sinun tarvitsee säätää tai testata asettasi, tee se hopinsäätöalueella.

Ensin varusteet, sitten kaikki muu. Pelien välillä saa totta kai jutella, mutta hoida varusteesi kuntoon ennen kuin alat jutustelemaan tai puuhaamaan muuta. Tämä siksi, ettei seuraava pelin ohjeistaminen veny sen takia, että odotellaan muutamia pelaajia.
Pelin aikana ei off- game- alueella saa ammuskella, sillä se saattaa häiritä pelissä mukana olevia. Offgame- alueelta ei myöskään saa huudella pelissä oleville.