Säännöt

Yhdistyksen pelisäännöt

Tätä sääntökokoelmaa käytetään yhdistyksen järjestämissä airsoft-peleissä.

Suojaimet ja tarvittavat pelivarusteet 

Vain yhdistyksen hyväksi tietämät ja tuntemat silmäsuojaimet ovat sallittuja.

Erityisen tarkka tulee olla halpojen maskien ja lasien kanssa, jotka käyttävät reikäpeltiverkkoa (pyöreät reiät) punotun verkon sijaan. Muuten ne näyttävät samalta kuin laadukkaat suojaimet. Tämä reikäpeltimateriaali ei välttämättä ole tarpeeksi kestävää, joten on ehdottoman tärkeää testata lasien kestävyys asianmukaisella tavalla. Salosoftissa tämä tarkoittaa 3 joulea ampuvaa pelivälinettä, jolla ammutaan muutaman sentin päästä laseihin. Jos lasisi testataan Salosoftin toimesta ja ne hajoavat, emme anna mitään korvausta. Jos taas et anna lasejasi testattavaksi, et saa niillä pelata. Tämä käytäntö on tehty pelaajien silmien turvallisuuden takaamiseksi.

Vain täysi- ikäiset henkilöt (18v täyttäneet) saavat käyttää sankalaseja. Niskahihnan käyttö on hyvin suositeltavaa sankalasien kanssa. 

Salosoftin peleissä on käytössä keltainen ja punainen hihanauha sekä oranssi ns. ”raatoliina”. Hihanauhoilla erotetaan pelaajajoukkueet toisistaan ja oranssi ”raatoliina” merkkaa pelistä eliminoituneen pelaajan.

Aseiden tehorajat 

Sarjatuleen kykenevät aseet saavat maksimissaan ampua 1,7J (piipun suulta mitattuna 130 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Tämä raja on ehdoton, eikä siitä jousteta.

Vyösyöttöiset konekiväärit saavat maksimissaan ampua 2,0J (piipun suulta mitattuna 141 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Back-up ase lähitilanteita varten pakollinen.

Itselataavaa kertatulta käyttävät aseet, joissa ei ole mahdollisuutta sarjatuleen, saavat maksimissaan ampua 2,5J (piipun suulta mitattuna 158 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Back-up ase lähitilanteita varten pakollinen.

Kertaviritteiset aseet saavat maksimissaan ampua 3,5J (piipun suulta mitattuna 187 m/s 0,2- grammaisilla kuulilla). Back-up ase lähitilanteita varten pakollinen.

Tehorajoissa saattaa olla poikkeuksia pelialueesta riippuen.

Pelaajan vastuu

Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään ja varusteistaan. Kuitenkin jos selvästi pystytään osoittamaan, että pelaaja on omilla toimillaan ja säännöistä piittaamatta aiheuttanut fyysistä tai materiaalista vahinkoa toiselle pelaajalle, on koituneet vahingot korvattava parhaaksi katsotulla tavalla.
Mikäli löydät pelialueelta tarvikkeita (lippaat, päähineet, aseiden osat yms.) on
velvollisuutesi korjata ne talteen ja ilmoittaa löydöstä offgame- alueella. Mikäli kukaan ei tunnista esineitä omakseen, tulee ne toimittaa pelinjärjestäjälle.

Asenne 

Pidä aina mielessäsi, että airsoft on vain leikkiä ja mukava harrastus. Mikäli sinua huomautetaan säännöistä, älä loukkaannu, vaan paina asia mieleesi vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi. Mikäli olet asiasta eri mieltä, voi siitä tietenkin keskustella järkevästi mutta älä ala riitelemään asiasta. Nämä säännöt on tehty pelaajien ja pelialueen turvallisuutta muistaen.

Päihteet 
Alkoholi ja airsoft eivät kuulu yhteen. Alkoholin nauttiminen ennen peliä, pelin aikana ja pelin jälkeen on kielletty ehdottomasti. Väärinkäsitysten välttämiseksi alkoholipulloja, tyhjiä tai täysinäisiä, ei saa pelikentille tuoda. Tupakointi on sallittu vain täysi- ikäisille.

Vaaratilanteet 
Peli on keskeytettävä välittömästi ”PELI SEIS!”- huudolla, mikäli:

– Peliin kuulumattomia henkilöitä ilmaantuu pelipaikalle. Sivullisille käydään ilmoittamassa alueella suoritettavasta aktiviteetista ja pyydetään ystävällisesti siirtymään pelialueen ulkopuolelle tai vaihtoehtoisesti pelit voidaan siirtää muualle.

– Varsinaisella pelialueella tai offgame- alueella sattuu tapaturma, joka vaatii suurempaa huolenpitoa, esim. nilkan nyrjähdys.

– Itseltä tai pelikaverilta putoaa silmäsuojus päästä, menee rikki tai menee muuten sellaiseen kuntoon, että pelaaminen saattaa aiheuttaa silmävammoja tai muita vakavia ruumiinvammoja.
”PELI SEIS!”- huudon kuultuaan on jokaisen osanottajan toistettava se, vaikka olisi kuinka hyvä piilopaikka tai väijytys käynnissä. Peliä EI MISSÄÄN NIMESSÄ saa jatkaa, ennen kuin syy pelin katkaisemiseen on selvitetty ja ongelma ratkaistu.

Pelin ollessa seis, älä liiku paikaltasi vaan jää odottamaan, että peli käynnistyy uudelleen. Peli jatkuu huudolla ”PELI JATKUU!”. 
Turhien vaaratilanteiden välttämiseksi Salosoftin peleissä et saa ampua ellet näe mihin kuulasi lentävät. Eli nurkkien tai muiden esteiden taakse ampuminen sinne katsomatta on kiellettyä.
Pelin aloitus

Peli alkaa, kun kumpikin joukkue on ilmaissut olevansa valmis ennalta sovitulla huudolla, kuten ”VALMIS!”. Ennen tätä huutoa on kaikilla osapuolen henkilöillä oltava maskit päässä.
Kun kumpikin osapuoli on valmis, voidaan peli käynnistää huudolla ”PELI KÄY!”.

Myös pelikohtaisia muutoksia voi esiintyä.
Pelissä mukana oleva pelaaja

Järki mukaan pelikentälle. Mikäli olet varmassa ampumapaikassa ja tiedät ettet voi olla osumatta, älä tyhjennä koko lipasta vaan käytä järkeäsi. Pari kuulaa on varmasti riittävä määrä.

Fyysinen kontakti toiseen pelaajaan on ehdottomasti kielletty. Mikäli olet varma osumastasi vastustajaan, mutta hän ei huomaa sitä, älä jää ihmettelemään vaan ammu uudestaan. Airsoft- aseiden kuulat ovat kevyitä ja pitkältä etäisyydeltä osumaa ei välttämättä huomaa, varsinkaan jos kohde on liikkeessä. Tutustu oman aseesi tehokkaaseen kantamaan!

Erittäin useasti pelaajat luulevat liikoja aseensa toimintakyvystä, jolloin syntyy vääriä käsityksiä ”varmoista” osumista. 
Eliminoitunut pelaaja 

Eliminoiduttuasi tulee sinun muistaa seuraavat asiat:
– Pidä silmäsuojaimet päässä.
– Irroita lipas aseesta.
– Ammu tyhjälaukaus kertatulella maahan tyhjentääksesi aseen piipun.
– Varmista aseesi.
– Pidä oranssi ’raatoliina’ näkyvillä – näin erotut helposti pelissä mukana olevista.

Kun saat osuman itseesi, tee se selväksi vastustajallesi huutamalla OSUMA kuuluvalla äänellä.

Mikäli ympäristössäsi on välitöntä tulitusta tai muuta vastaavaa aktiviteettia, älä häiritse peliä. Jää odottamaan tarvittaessa tilanteen rauhoittumista paikoillasi maaten. Tämän jälkeen poistu paikalta oranssi ’raatoliina’ näkyville asetettuna.

Muista pitää silmäsuojaimet päässäsi offgame- alueelle asti. 

Eliminoituneet eivät voi keskustella pelissä mukana olevien pelaajien kanssa. Offgamella on hyvä kerrata pelin tiimellyksessä sattuneita tilanteita. Siellä on hyvä antaa vastapelurille tunnustusta hienosta suorituksesta.

Pelin lopetus 

Kun on todettu, että kaikki toisen joukkueen pelaajat on eliminoitu, tehtävä suoritettu tai asetettu aikaraja umpeutunut, huudetaan ”PELI OHI!”. Jokainen pelaaja toistaa tämän.
Offgame- alue

Offgame- alueelle saavuttaessa tulee jokaisen pelaajan muistaa seuraavat asiat:
– Ase on varmistettu.
– Aseessa ei ole lipasta kiinnitettynä.
– Sormi ei ole liipaisinkaaren sisäpuolella.
– Tyhjälaukaus on suoritettu. Tyhjälaukaus tulee suorittaa turvalliseen suuntaan sekä tilassa, jossa jokaisella lähistön henkilöllä on suojalasit päässä.

Peliin valmistautuminen 

Hop- upia saa ainoastaan säätää pelinjärjestäjän ennalta määrittelemään suuntaan. Jos et tiedä, kysy! 
Turvallinen aseenkäsittely on tärkeä ja huomioitava asia. Muista seuraavat asiat käsitellessäsi asettasi off- game- alueella:
– Pidä aseesi aina osoitettuna turvalliseen suuntaan, jossa ei ole muita pelaajia.
– Pidä aseesi varmistettuna.
– Pidä sormesi pois liipaisinkaaren sisäpuolelta.
– Älä turhaan osoittele, tähtäile tai muuten käsittele asettasi off- game- alueella. Jos sinun tarvitsee säätää tai testata asettasi, tee se hopinsäätöalueella.

Ensin varusteet, sitten kaikki muu. Pelien välillä saa totta kai jutella, mutta hoida varusteesi kuntoon ennen kuin alat jutustelemaan tai puuhaamaan muuta. Tämä siksi, ettei seuraava pelin ohjeistaminen veny sen takia, että odotellaan muutamia pelaajia.
Pelin aikana ei off- game- alueella saa ammuskella, sillä se saattaa häiritä pelissä mukana olevia. Offgame- alueelta ei myöskään saa huudella pelissä oleville.

Yhdistyksen säännöt

Yhdistyksen kokous on 14.3.2021 vahvistanut nämä säännöt yhdistyksen säännöiksi.

  1. YLEISTÄ

1 §

Yhdistyksen nimi on Salo Airsoft ry. Yhdistyksen nimestä voidaan käyttää myös epävirallista lyhennettä Salosoft. Yhdistyksen kotipaikka on Salo ja kieli on suomen kieli.

2 §

Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää airsoft-pelejä Salon ja Varsinais-Suomen alueella. Yhdistys valvoo jäsenten etua toimialueella sekä tarvittaessa myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti ottamalla halutessaan kantaa harrastusmahdollisuuksiin vaikuttaviin asioihin.

3 §

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi vastaanottaa tukea avustuksia ja lahjoituksia, kerätä haluamansa muotoista osallistumismaksua järjestämistään tapahtumista sekä järjestää erilaisia myyjäisiä ja kirpputoreja tai myydä varainhankintaan soveltuvia tuotteita.

  1. JÄSENYYS

4 §

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen henkilö, joka harrastaa airsoftia, on kiinnostunut harrastamaan airsoftia tai haluaa tukea airsoftin harrastamista yhdistyksen toimialueella. Jäseneksi liitytään maksamalla jäsenmaksu, jonka suuruudesta yhdistyksen vuosikokous päättää.

5 §

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

Yhdistyksen kokous voi erottaa jäsenen yhdistyksestä kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä, jos jäsen: 1) on jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut; tai

2) on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä.

  1. KOKOUKSET

6 §

Kokousten koollekutsuminen

Yhdistyksen kokous on kutsuttava koolle vähintään viisi (5) arkipäivää ennen kokousta ilmoittamalla kokouksesta yhdistyksen pääasiallisessa viestijärjestelmässä, kuten Facebook-ryhmässä tai yhdistyksen verkkosivuilla.

Kokouskutsussa tulee mainita asiat, joiden käsittelyä varten kokous on koolle kutsuttu. Kokous voi kuitenkin päättää työjärjestyksestään näiden sääntöjen viidennen (5 §), seitsemännen (7 §), kahdeksannen (8 §), viidennentoista (15 §) ja kuudennentoista (16 §) pykälän sekä yhdistyslain kahdennenkymmenennenneljännen (24 §) pykälän asettamien rajojen puitteissa.

Kokous on päätösvaltainen, kun se on laillisesti koolle kutsuttu.

7 §

Yhdistyksellä on yksi (1) sääntömääräinen kokous: vuosikokous. Vuosikokous tulee pitää tammi-kesäkuun aikana.

Vuosikokouksessa tulee käsitellä seuraavat asiat:

1) hallituksen jäsenten lukumäärästä päättäminen sääntöjen kymmenennen (10 §) pykälän määräämissä rajoissa

2) hallituksen puheenjohtajan valinta

3) hallituksen varapuheenjohtajan valinta

4) hallituksen sihteerin valinta

5) hallituksen rahastonhoitajan valinta

6) hallituksen mahdollisten muiden jäsenten valinta

7) jäsenmaksun suuruudesta päättäminen

8) talousarvion hyväksyminen

9) toimintakertomuksen vahvistaminen

10) tilinpäätöksen vahvistaminen

11) tili- ja vastuuvapauden myöntäminen edellisen toimikauden hallitukselle.

8 §

Päätöksentekomenettely yhdistyksen kokouksessa

Yhdistyksen kokouksessa päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä paitsi niissä kohdissa kuin näissä säännöissä toisin määrätään. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa ja suljetussa äänestyksessä kuitenkin arpa. Äänestys on suoritettava suljetuin lipuin, jos vähintään kolme (3) jäsentä sitä vaatii, henkilövalinnoissa riittää kuitenkin yhden (1) jäsenen vaatimus. Ensi kertaa esillä oleva asia on siirrettävä seuraavaan kokoukseen, mikäli vähintään viisi (5) jäsentä sitä vaatii, ellei sitä kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä annetuista äänistä julisteta kiireelliseksi. Asian käsittelyn uudelleen siirtämiseen tarvitaan yksinkertainen enemmistö.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan erikseen. Yksittäisissä henkilövalinnoissa noudatetaan vaalitapaa, jossa valituksi tulee eniten ääniä saanut ehdokas. Mikäli kukaan ehdokas ei kuitenkaan saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Tällöin valituksi tulee toisella kierroksella eniten ääniä saanut ehdokas, tasatuloksen ratkaisee arpa.

9 §

Yhdistyksen ylimääräinen kokous voidaan kutsua koolle hallituksen päätöksellä tai jos joko yksi kymmenesosa (1/10) tai kymmenen (10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti vaatii esittämäänsä asiaa käsittelemään. Mikäli kokous tulee kutsuttavaksi koolle yhdistyksen jäsenten yhden kymmenesosan (1/10) tai kymmenen (10) jäsenen kirjallisesta vaatimuksesta, on hallitus velvollinen kutsumaan kokouksen koolle siten, että kokous tulee pidettäväksi viimeistään neljäntoista (14) vuorokauden kuluessa siitä, kun hallitus on saanut tiedon vaatimuksesta.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen päätettäväksi, on hänen ilmoitettava siitä hallitukselle vähintään kolme (3) arkipäivää ennen kokousta, jotta asia voidaan sisällyttää  esityslistaan. Tällöin hallitus on velvollinen sisällyttämään asian kokouksen esityslistalle.

  1. HALLITUS

10 §

Yhdistyksen hallitukseen kuuluu vuosikokouksessa vuosikokouksien väliseksi ajaksi kerrallaan valittuna puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja, sekä enintään viisi (5) muuta jäsentä eli yhteensä neljästä yhdeksään (4-9) jäsentä. Muusta tehtävänjaosta sovitaan hallituksen järjestäytymiskokouksessa.

Hallituksen jäsen voi erota hallituksesta kesken kauden toimittamalla hallitukselle kirjallisen eroanomuksen. Hallituksen jäsenen erotessa kesken kauden on hallituksen uuden jäsenen valitsemiseksi kutsuttava koolle yhdistyksen sääntöjen yhdeksännen (9 §) pykälän mukainen yhdistyksen ylimääräinen kokous neljäntoista (14) päivän kuluessa siitä, kun eroanomus on tuotu esille hallituksen kokouksessa.

Uutta kokousta hallituksen jäsenen valitsemiseksi ei tarvitse järjestää, mikäli hallitus arvio olevansa toimintakykyinen.

  • 11

Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on vähintään puolet (1/2) sen jäsenistä sekä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estyneenä varapuheenjohtajan kutsusta, kun hän katsoo siihen olevan aihetta. Lisäksi hallitus kokoontuu, mikäli vähintään neljä (4) hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallituksen tulee kuitenkin kokoontua vähintään kaksi kertaa vuoden aikana.

Hallitus voi pitää kokouksensa etänä, läsnä tai viestimessä, johon kaikki hallituksen jäsenet pystyvät liittymään.

Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Mikäli vähintään kolme (3), henkilövalinnoissa kuitenkin vähintään yksi (1), hallituksen jäsentä vaatii, on äänestykset suoritettava suljetuin lipuin. Suljetuissa lippuäänestyksissä äänten mennessä tasan ratkaisee arpa.

Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yhdessä sihteerin tai varapuheenjohtajan tai rahastonhoitajan kanssa.

  1. MUITA SÄÄNNÖKSIÄ

12 §

Yhdistyksen tilikausi on kahden vuosikokouksen välinen aika.

13 §

Yhdistyksen kokous voi tehdä päätöksen sääntöjen muuttamisesta kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Sääntömuutosesitysten sisällöstä on kokouskutsussa erikseen mainittava.

14 §

Yhdistyksen sääntöjen lisäksi yhdistys ylläpitää toista sääntökokoelmaa yhdistyksen pelejä varten. Tämä sääntökokoelma pyrkii noudattamaan yleisesti voimassa olevia airsoft-pelien sääntöjä soveltuvin poikkeuksin. Tähän toiseen sääntökokoelmaan viitataan termillä “Yhdistyksen pelisäännöt”.

Yhdistyksen pelisääntöjä voidaan pääsääntöisesti muuttaa yhdistyksen kokouksessa yksinkertaisella enemmistöllä. Jos hallitus huomaa äkillisen turvallisuuteen liittyvän seikan, joka vaatii muutosta yhdistyksen pelisääntöihin, voi hallitus yksimielisellä päätöksellä tehdä muutoksen yhdistyksen pelisääntöihin ilman yhdistyksen kokousta.

15 §

Yhdistyksen purkamisesta voidaan päättää kahdessa (2) peräkkäisessä vähintään neljäntoista (14) päivän välein pidettävässä yhdistyksen kokouksessa, jos ensimmäisessä kokouksessa kahden kolmasosan (2/3) enemmistö annetuista äänistä ja toisessa kokouksessa kolmen neljäsosan (3/4) enemmistö annetuista äänistä sitä kannattaa.

16 §

Yhdistyksen purkautuessa yhdistyksen varat luovutetaan yhdistyksen purkamisesta päättävän viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti sellaiselle rekisteröidylle yhdistykselle, jonka tarkoituksiin sisältyy airsoftin harrastamisen edistäminen Salon, Varsinais-Suomen tai Suomen alueella.