Mitä on airsoft

Airsoft (”softaus”) on japanilais­lähtöinen taistelupeli, jossa pelaajat pyrkivät suorittamaan erilaisia tehtäviä käyttäen apunaan muovikuulia ampuvia aseita. Muovikuulat eivät jätä osuessaan maalijälkeä ja laji perustuukin pelaajien rehellisyyteen tunnustaa saamansa osumat. Merkittävin ero airsoftin ja sen sukulaislajien paintballin ja lasertagin/megazonen välillä onkin airsoftin painottuminen elämyksiin, kun taas paintball painottuu vahvasti kilpaurheiluun ja lasertag hauskanpitoon. Aitoja tuliaseita muistuttavien asejäljitelmien lisäksi airsoftpelille on myös luonteenomaista sotilasrekvisiitan käyttö.

Airsoftissa turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Erityisesti silmien suojaaminen on kaikessa Airsoftiin liittyvässä toiminnassa, sekä peli­tapahtumissa että aseiden testaamisessa poikkeuksetta pakollista ja hampaiden suojaaminen suositeltavaa, sillä pienitehoinen ammus kykenee aiheuttamaan vakavia vammoja silmille ja hampaille. Ilman airsoft-käyttöön valmistettuja CE-hyväksyttyjä silmäsuojaimia pelaaminen tms. on vaarallista Airsoft-aseiden väärinkäyttöä.

Lajia harrastetaan useimmiten airsoft-yhdistysten järjestämissä viikonloppupeleissä, jotka keskittyvät pääasiassa yhdessä tekemiseen. Peliä varten voidaan luoda taistelutilanne, esimerkiksi lipunryöstö tai linnoituksen valloitus. Teemallisissa peleissä eli ”skenaarioissa” taistelutilanne saattaa joskus perustua johonkin tapahtumaan, esimerkiksi tunnettuun sotaan kuten toiseen maailmansotaan tai Vietnamin sotaan. Tavanomaisissa kotimaisissa peleissä ei yleensä kuitenkaan harjoiteta vastaavanlaista eläytymistä. Erilaiset airsoft-tapahtumat eroavat suuresti toisistaan ja ovat sisällöiltään monipuolisia. Pelit voivat olla esimerkiksi hidastempoisia tai fyysisesti vaativia ja pelaajamäärä voi vaihdella muutamien kymmenien (viikonloppupelit) ja useiden tuhansien välillä. Kansain­välisiä suur­pelejä ovat Berget Ruotsissa ja Border War Tšekissä.

Suomessa toimii lukuisia rekisteröityneitä airsoft-yhdistyksiä, joista suurimpia ja tunnetuimpia ovat mm. PKS-Airsoft, Turkusoft, Jalasjärvi Airsoft, PPA-Airsoft ja KSairsoft. Teemallisten skenaarioiden järjestämisessä ovat kunnostautuneet myös mm. Ehasa ja Kotiniemenvaltio. Pelaajayhdistykset järjestävät aloitteleville pelaajille opastusta, jossa opetetaan pelin säännöt sekä muovikuula-aseen asianmukaista käsittelyä. Arvostetun airsoftyhdistyksen arvomaailmaan kuuluu ns. herrasmiespelaajien kouluttaminen, jossa keskeistä on asiallinen kielenkäyttö ja toisten huomioon ottaminen kaikissa tilanteissa niin peleissä kuin pelien ulkopuolellakin.

Pelit tarjoavat yhteistä tekemistä ulkoilmassa, ja ne koetaan parempana vaihtoehtona muun muassa videopeleille. Suomessa lajin harrastajamäärät ovat nousseet nopeasti erityisesti 2010-luvulle tultaessa ja harrastajamäärä on ollut noususuhdanteinen aina lajin rantautumisesta Suomeen. Tavallista on myös harrastusta aloittavien nuorten vanhemman innostuminen harrastuksesta.